Cleanroom

Een cleanroom is een gecontroleerde werkomgeving, ontworpen om contaminatie (vervuiling) aan het productproces of aan het onderzoek dat in die omgeving gebeurt te beperken, of indien mogelijk uit te sluiten. Die contaminatie kan bestaan uit stof of vezels, in de lucht aanwezige micro-organismes, fijn stof of chemische dampen. De hoeveelheid contaminatie in een cleanroom wordt gespecificeerd door het aantal deeltjes per kubieke meter van een specifieke omvang.

Cleanrooms worden vooral gebruikt bij de fabricage van halfgeleiders of geneesmiddelen. Maar ook in andere industrieën zoals de biotechnologie, de biologie, de optica, de productie van zonnecellen, de ruimtevaart, worden cleanrooms gebruikt om producten of processen te beschermen. Ook de voedingsindustrie maakt gebruik van cleanroomtechnieken, zo kan een betere controle van het productieproces bv. de houdbaarheidsdatum van bereide gerechten of verse producten in belangrijke mate verlengen.

Cleanroom classificatie

Er bestaan verschillende cleanroom-klassen. Deze klassen zijn gebaseerd op het maximaal toelaatbare aantal deeltjes per hoeveelheid lucht. Deze klassen zijn onder andere vastgelegd in de volgende normbladen ISO 14644-1. Klasse 1 t/m 9, waarbij klasse 1 de schoonste is.

Productieprocessen voor de humane en veterinaire farmaceutische industrie, de cosmetische industrie en de voedingsmiddelenindustrie worden geborgt onder GMP. GMP is een kwaliteitsborgingssysteem wat staat voor Good Manufacturing Practises (goede manier van produceren).

Specialist in Cleanroomreiniging

Het reinigen van een cleanroom vergt specialisme en gebruik van de juiste materialen. Kennis en discipline zijn van het grootste belang voor het in stand houden van de gewenste conditie in de cleanroom.

Cleanroomreiniging bestaat onder andere uit begrijpen hoe een cleanroom werkt. Waarom er kledingvoorschriften zijn en hoe deze opgevolgd moeten worden. Ook is het van groot belang te leren hoe de reiniging plaats moet vinden. Bovendien moeten de schoonmaakmedewerkers zich ervan bewust zijn dat hun handelingen besmetting kan veroorzaken. Om het schoonmaakresultaat in een cleanroom-omgeving te garanderen is het juist opleiden van de medewerkers van het grootste belang. Cantorclin zorgt voor gecertificeerde training en begeleiding on-the-job. Vanuit Cantorclin Academy organiseert Cantorclin jaarlijks een aantal in-house cleanroomtrainingen. Hier nemen zowel leidinggevenden als schoonmaakmedewerkers aan deel. Er wordt in de training aandacht besteed aan alle aspecten van het reinigen van een cleanroom zodat de medewerkers met de juiste kennis paraat aan de slag kunnen. Na afloop van de training ontvangen de deelnemers, indien zij geslaagd zijn, het VCCN-certificaat.

Controle

Een ander belangrijk aspect van het correct reinigen van een cleanroom is het in samenwerking met de opdrachtgever goed vastleggen van de protocollen. Het reinigen van een cleanroom is altijd maatwerk. Door het duidelijk sturen en controleren op de afspraken omtrent reiniging (protocollen) garanderen wij een gedegen en stabiel resultaat.

VCCN

Cantorclin is lid van de VCCN (Vereniging Contamination Control Nederland) en mogen wij ons met recht een cleanroomspecialist noemen.

Onze overige schoonmaak specialisaties:

Kantoor schoonmaak
Winkel schoonmaak
Schoonmaken van scholen & onderwijsinstellingen

Offerte aanvragen

  Uw naam *

  Uw e-mail *

  Uw telefoonnummer *

  Uw bericht *

  Cleanroom

  Cleanroomreiniging

  Bureau met een computer erop

  Kantoorschoonmaak

  Schoonmaakkar

  Retailschoonmaak

  School tafels met stoelen

  Schoonmaak school & onderwijs

  Schoonmaak in de zorg

  Bent u op zoek naar een professioneel schoonmaakbedrijf? Cantorclin Schoonmaak; een frisse kijk op schoonmaak!